Voor wie?

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden


Je mankeert niets, je bent niet ziek en je hoeft niet in therapie, maar je worstelt wel ergens mee. Je hebt er al over nagedacht, met vrienden en geliefden gepraat maar je komt er niet uit. Je draait in cirkeltjes rond.

Als je lijdt onder je probleem, ga dan naar een psychotherapeut. Maar als je erover wil nadenken: wat het precies is, hoe het in elkaar zit en hoe je ermee verder wil, dan zijn filosofische gesprekken heel geschikt. Zonder diagnose, zonder behandeling. Puur door in dialoog te gaan en beter te durven denken.

Je leeftijd doet er niet toe, je opleiding niet en ook niet de vraag waarmee je komt. Van belang is dat je vragen durft te stellen. Nadenken over de juiste vragen levert je vruchtbare antwoorden op, die op hun beurt weer nieuwe vragen oproepen.

Dit is geen vicieuze cirkel, maar een cirkel die steeds wijder wordt. Je verlegt de grenzen van je verstand en verbeelding. Zaken worden helder, er is steeds meer mogelijk. Door te durven denken en jezelf vragen te stellen kom je erachter hoe je daadwerkelijk je werk wil inrichten of je leven wil leiden.


Een werkgever of werknemer is ook een mens

Of het nu gaat om vraagstukken in het privé-leven of om kwesties die met werk of organisatie hebben te maken, een filosofisch gesprek is in de grond niet anders.
Ook voor een werkgever, manager of ZZP-er is het soms prettig een sparringpartner achter de hand te hebben. Een filosoof die meedenkt, de juiste vragen stelt of helpt complexe vraagstukken te doorgronden. Of die in kwesties van ethisch handelen met je onderzoekt welke waarden op het spel staan. Die je helpt de juiste vragen te stellen en de juiste beslissingen te nemen.
HRM-professionals die op zoek zijn naar een goede gesprekspartner voor werknemers die – om wat voor reden dan ook – tijdelijk niet goed functioneren, kunnen een beroep doen op een filosoof. Marja gaat graag vanuit de filosofische invalshoek het gesprek aan.