Sterven als een stoicijn

Sterven als een stoïcijn. Filosofie bij ziekte en dood

Wat doe je als je vanuit het niets te horen krijgt dat je levensverwachting nog maar enkele maanden is? Leg je dan berustend het hoofd in de schoot? Of zet je alles op alles om de naderende dood weg te duwen of uit te stellen?

Een stoïcijn doet geen van beide. Stoïcijns handelen wil zeggen een onderscheid maken tussen dingen die buiten of binnen je macht liggen. Wat buiten je macht ligt, zoals ziekte en dood, dat aanvaard je. Wat binnen je macht ligt, daarop richt je je. Je ziet je emoties onder ogen en zet je redelijk verstand in om deze in goede banen te leiden. Dat helpt om je gemoedsrust te bewaren en je laatste stuk leven zo goed mogelijk te leven.

Dit boek is een illustratie van de levensfilosofie van de Stoa, geschreven in afwisselende hoofdstukken. Het verhalende deel laat zien hoe Paul (61) op stoïcijnse wijze omgaat met de boodschap dat hij uitgezaaide kanker heeft en niet meer is te genezen. De beschouwende hoofdstukken zijn reflecties van zijn vrouw Marja (59) over de vele gedachten, emoties, moeilijkheden en vragen rondom ziekte en sterven. Wat kan je helpen om met een aangekondigde dood om te gaan? Hoe communiceer je met artsen, met vrienden en met elkaar? Wat is kwaliteit van leven? Wat is waardig sterven? Hoe ga je om met euthanasie?

Leidraad bij dit alles is de filosofie. Praktische filosofie van de stoïcijnen en andere filosofen, maar ook eigen filosofische vragen en gedachten van de schrijfster. Het boek is bedoeld voor alle mensen die te maken krijgen met tegenslag, ziekte of dood, om herkenning te vinden en zelf te gaan ontdekken hoe ze op een stoïcijnse manier kunnen omgaan met het lot dat hen treft.

Gesprek in Fief's podcast, april 2023:

https://open.spotify.com/episode/3cpswiRX4pMduZyUI4ZDNLWebinar 29 mei 2021 Stoicon X Gent:

https://www.youtube.com/watch?v=tcJtjw7oGYM&t=17s


Ook in 2021 opgenomen in de toptien van beste boeken over stoïcisme:

https://besteboekentips.nl/boeken-over-stoicisme/


Interviews:

https://www.bd.nl/brabant/marja-havermans-verloor-haar-man-en-zocht-antwoorden-in-de-filosofie~aa1e1bc7a/

https://denieuwestoa.nl/sterven-als-een-stoicijn/

Boek bestellen
 
(zonder verzendkosten)

Presentatie stoïcijnse levensfilosofie